Bunlarıda Öğrenelim
1 sayfadaki 1 sayfası
Bunlarıda Öğrenelim
TABUT SİNEKLERİ: İnsan vücudunun en hevesli müşterisi bu sineklerdir. Seğirten sinek olarak da anılır. Bütün bir hayatını yeraltında bir cesedin içinde onu kemirerek geçirebilir. İnsan cesedine o kadar düşkündürler ki bir cesede ulaşmak için yerin bir metre aşağısına kadar girerler.
YUNUSLAR NE İÇER?: Hiç bir şe içmez... Su ihtiyaçlarını yedikleri balık ve kalamak gibi canlılardan alırlar... Bir ilginç not daha... Yunusların kaç dişi vardır biliyor musunuz? Diş sayıları 260'ı buluyor... Buna rağmen balıkları çiğnemeden bütün olarak yutarlar. Bunca diş sadece avı kavramak için.
YUNUSLAR NASIL UYUR?: Yunuslar beyinlerinin bir yarısını ve aynı anda zıt yöndeki gözlerini kapatarak uyurlar. Beynin geri kalanı uyanık kalırken diğer gözde yırtıcı hayvanları gözetler. Yine bir ilginç not aktaralım.ABD donanmasında yüz kadar yunus çalışıyor.
BEYNİMİZ NE RENKTİR?: Yaşadığımız sürece pembe renktedir. Rengini damarlarımızdan alır. Oksijenli taze kan olmazsa (vücuttun çıkarıldığında olduğu gibi) anında griye döner.
BEYNİMİZİN NE KADARINI KULLANIRIZ?: Yüzde yüzünü... Ya da yüzde 3'ünü... Genelde beynimizin yüzde 10'unu
kullandığımız söylenir. Aslında insan beyninin tamamı zaman zaman da olsa kullanılır.
Cüssesine kıyakla en büyük beyinli hayvan hangisi?:
a)Filler b)Yunuslar c) Karıncalar d)İnsanlar
Doğru şık 'C' yani karıncalar... Karıncanın beyni vücudunun toplam ağırlığının yüzde 6'sı kadardır. Aynı yüzdeyi insana uygularsak, kafamızın şuankinden üç kat daha büyük olması gerekir.
KARINCALARA DAİR İLGİNÇ NOTLAR: Karıncaların bilinen 8 bin türü var. Dünyadaki bütün böceklerin yüzde 1'ini onlar oluşturuyor. Karıncalar günde sadece birkaç dakika uyurlar. Su altında ise 19 gün yaşayabilirler. Ağaç karıncası ise kafası koptuktan sonra da 24 saat yaşayabilir. Karıncaların yönlerini bulmasını sağlayan görsel bir hafızaları vardır. Geçtikleri yerlerin seri halde fotoğraflarını çekerler. Minicik beyinlerinde bu kadar bilginin nasıl saklandığı ise henüz çözülmüş bir sır değil.
ARILAR NEDEN VIZILDAR?: İletişim kurabilmek için... Arılar vızıltılarını bilgiyi iletmek için kullanırlar. Arılarla ilgili 10 farklı ses tanımlanmıştır. Kraliçe arı ise çok zengin çeşitlilikte vızıltıya sahiptir.
KRALİÇE ARININ KATLİAMI: Kraliçe arı yeni bir kraliçe yavruladığında yüksek perdeden vızıldar. Kraliçe arının kız kardeşleri yani diğer kraliçe arı adayları (henüz hücrelerinden çıkmamış olanlar) bu sese vıraklama gibi bir sesle karşılık verirler. Bu onlar için korkunç sonun başlangıcıdır.
Çünkü bir kovanda sadece bir kraliçe olabilir. Bu nedenle kraliçe anne vıraklamaları takip edip, her birini avlar, hücrelerini yararak açar, sonra da ya öldürene kadar sokar, ya da kafalarını koparır.
ARILAR NASIL DUYAR? Arıların duyu organları ayaklarıdır desek yanlış olmaz. Zira duymak için ayaklarını kullanırlar. Kovandaki ses mesajları titreşimin yoğunluğu sayesinde iletilir. Arıların antenleri ise koku almak içindir.
ARILAR NASIL DUYAR? Arıların duyu organları ayaklarıdır desek yanlış olmaz. Zira duymak için ayaklarını kullanırlar. Kovandaki ses mesajları titreşimin yoğunluğu sayesinde iletilir. Arıların antenleri ise koku almak içindir.
BAŞKUŞLAR BAŞLARINI NE KADAR ÇEVİREBİLİR? İddia edildiği gibi kafalarını 360 derece çeviremezler. Ama tam 270 derece çevirebilirler. Bir ilginç not daha... Baykuşlar dışa doğru çıkık olan gözleri sayesinde nesneleri üç boyutlu görebilir. Gözleri öyle keskindir ki... Mum ışığında bile 500 metre ötedeki fareyi rahatlıkla görebilirler.
UZAYDAKİ İLK HAYVAN HANGİSİDİR?: Bir meyva sineğidir. 1946 yılında bu minik astronotlar bir miktar tahıl tohumuyla birlikte Amerikan V2 roketine bindirilip uzaya fırlatıldılar.
YAĞMUR TANESİNİN ŞEKLİ NASILDIR?: Yağmur taneleri küre şeklindedir, sanıldığı gibi gözyaşlarına da benzemez.
ISIRGANDAN ASKER ÜNİFORMASI: Birinci dünya savaşında pamuk kıtlığı vardı. Alman ordusu bunu ısırgan otundan üniforma yaparak çözdü. Isırganlı kıyafetler sanıldığı gibi kaşıntı yapmıyordu. Zira ısırganın sadece gövdesindeki uzun lifleri üretimde kullanılıyordu.
DÜNYANIN OKSİJEN KAYNAĞI NEDİR?: Ormanlar değil, su yosunlarıdır... Dünyanın oksijen ihtiyacının büyük bölümünü onlar karşılar.
DÜNYADA EN FAZLA BULUNAN KUŞ HANGİSİDİR?: Piliçtir, hem de açık ara... Dünyada yaklaşık 52 milyar piliç vardır. Yani kişi başına 9 piliç düşer. Bu piliçlerin yüzde 75'i de yemek içindir.
BİR KEDİYİ ATACAK EN UYGUN KAT HANGİSİDİR?: Ölmesini istiyorsanız, yedinci kattan aşağısı... Yaşasın istiyorsanız da yedinci kattan yüksek herhangi bir kat olabilir. Bir kedi ne kadar yüksekten düşerse yaşama ihtimali o kadar yüksek olur. Bir kedinin 46. kattan düşmesine rağmen hayatta kaldığı bilinmektedir.
(neden atacaksak kedileri :s )
YILANI CEZBEDEN MÜZİK HANGİSİDİR? Öyle bir müzik yok, onlar için hiçbiri farketmez. Yılan oynatmada kullanılan flütün sesine de özel ilgileri yoktur. Onları flütün sesi değil görüntüsü etkiler ve ona tepki verirler.
KAFASINI KUMA GÖMEN CANLI VAR MI?: Sakın bu soruya devekuşu yanıtını vermeyin. Onların sadece adı çıkmış. Devekuşu kafasını kuma gömse nefes alamaz ve ölür.
__________________
Gulcin- Mesaj Sayısı : 51
Kayıt tarihi : 14/11/08
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz